Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pillanatok 2017-ből

Minden évben, így 2017-ben is rendezvényeinket úgy állítottuk össze, hogy összhangban legyenek céljainkkal.

Februárban:

02. 14. Közgyűlés

02. 24. Felkérésre zsűrizéssel részt vettünk a Szlovák klub szervezésében zajló „siska” fánksütő versenyen.

Immár hagyományossá vált az oroszlányi „Farsang farka” háromnapos rendezvényünk, mely a Télfesztivál záró eseménye.

02.26. Disznóvágás - Hogyan készül… a hurka? Több civilszervezet és az oroszlányi gimnázium tanulóinak bevonásával egy valódi disznóvágást és egy disznótoros estebédet rendeztünk a régi Sport étteremben.

02. 27. Asszonybál - Szlovákiából, vágselyei és tornóci vendégekkel együtt élőzenés, maskarás, igazi asszonybállal farsangoltunk az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kamaratermében, a belépés díjtalan volt.

02. 28. Télűzés – Kiszebáb égetés a Szent Borbála téren. Közreműködött a Lángoló Ördögök együttes.

Márciusban:

03. 04. Nagy sikerű nőnapi bált rendeztünk az Utazók Klubja és a Hölgy Klub közreműködésével.

03. 21. Idősek Akadémiája az OKSZIK kamaratermében: Ép lélekkel – ép a test - az adott kornak megfelelően. Előadónk Dr. Kiss József főorvos, a tatabányai ESZI nyugalmazott igazgatója volt.

03. 22. és 24. A Víz Világnapja alkalmából a GE ZENON Kft-ben üzemlátogatást szerveztünk a Hamvas Béla Gimnázium és az Eötvös Loránd Szakgimnázium diákjaival (30-30 fő, a gyárlátogatásnál a létszám kötött).

Áprilisban:

04. 11. Költészet napja – ajándékvásárlással támogattuk a Gárdonyi Géza Városi Könyvtár versmondó versenyét.

04. 14. Egyesületi kirándulás keretében meglátogattuk az Országházat és az Országgyűlési könyvtárat, ahol egy érdekfeszítő és szórakoztató előadást hallhattunk a képviselőknek nyújtott könyvtári szolgáltatásokról.

04. 21. A Föld Napja – A Hamvas Béla Gimnáziummal közös szervezésben, egész napon keresztül előadások sorozatát hallhattuk különböző előadóktól a megújuló energiák hasznosításáról, környezetünk védelméről.

Szemétszedés a városban más civil csoportokkal együtt.

04. 26. Idősek Akadémiája - Az élet szép – egészségünk védelme. Előadónk a Borbála-telepi Közösségi Házban Rácz Tiborné nyugalmazott szociális szervező volt.

04. 30. Civileké a Ház - Kiállítást építettünk egyesületünk 2016-ban végzett munkájának és rendezvényeinek dokumentumaiból.

Májusban:

05. 30. Idősek Akadémiája - Luther nyomában. Az előadó Fátrai Erzsébet Márta ny. könyvtáros, az Oroszlány Barátainak Köre elnöke volt.

Színhely: Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kamaraterme

Júniusban:

06. 14. Idősek akadémiája - Művészetek és az időskor. Az előadó Kertész Erzsébet nyugalmazott szociális szervező, szociálpolitikus volt. Színhely: Bányász Klub.

06. 24. Múzeumok éjszakája – mobil pajtakiállítást szerveztünk a Szlovák Tájházban kulturális előadásokkal, kézműves foglalkozással, vásárral és mindenféle tájjellegű finomsággal, helyi és elszármazott előadók, művészek és más kiválóságok részvételével.

Augusztusban:

08. 13. Falunap – az egyesület részt vett az evangélikus templomban létrehozott „Reformáció – 500 éve” című kiállítás megszervezésében és megépítésében.

Szeptemberben:

09. 02-04.: Részt vettünk a bányásznapi főzőversenyen. Az egyesületet hallássérült barátaink képviselték, a főzött ételüket különdíjjal jutalmazták.

09. 15. A TeSzedd országos akció kapcsán középiskolás diákokkal a Haraszthegyet szabadítottuk meg a szeméttől.

09. 17. A Kulturális Örökség Napjai keretén belül az Oroszlányi Bányászati Múzeumban szerveztünk egész napos vetélkedőt, általános iskolásoknak. Egy-egy ismeretterjesztő előadás után a hallottak alapján totókat kellett kitölteniük a résztvevőknek. A nyertes csapatnak ajándékkal, és minden résztvevőnek édességgel kedveskedtünk.

09. 26. Hírünket visszük … Hagyományt teremtő céllal Kardics István oroszlányi bányamérnök műgyűjteményét, vasplasztikáit és alumínium kollázsait mutattuk be az esztergomi Tár-lak szalonban helyi művészeti csoportok bevonásával.

Októberben:

10. 01. Első alkalommal Családi napot szerveztünk a Szlovák tájházba, ahol közös főzés közepette mód volt az egyesületi életünk minőségének megvitatására.

10. 03. Idősek akadémiája - Életre hívtuk az „Időskorúak kiválósága” díjat, melyet Lazók Zoltán polgármester előadása után adtunk át három, a címre érdemes idős embernek.

10. 13. Játékos, közös Tekebajnokságot szerveztünk a vágselyei Sala Tvoje mesto egyesület tagjaival az oroszlányi Tekepályán.

Novemberben:

11. 28. Az oroszlányi Nyugdíjas Értelmiségi klub megalakulásának 25 éves évfordulójára egy kiállítást építettünk az OKSZIK kamaratermében.

A Télfesztivál 2017/2018 előkészítése, benne az Adventnyitástól Karácsonyig és a Farsang farka rendezvénysorozat.

Decemberben:

12. 03. 1830 Adventnyitás -  Ünnepélyes keretek között lezajlott a városi adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása.

12. 05. Színháztermi előadással nyitottuk a Mézeskalácsok, adventi koszorúk, díszített fenyőfák kiállítását és versenyét.

12. 05 – 06. 1000 - 1900 Mikulás a Mikulásházban - a Szent Borbála téren várta a MIKULÁS a gyermekeket (kétezer) apró ajándékkal. A külterületekre „motoros” Mikulások hordták az édességet. Kísérőprogram: Forró tea, vonatoztatás

12. 15. 1800 „Szeretett Karácsony” - Az adventi rendezvénysorozat zárása és a Mézeskalácsok, adventi koszorúk, díszített fenyőfák kiállításának és versenyének eredményhirdetése és díjkiosztása valamint a „Cipősdoboz” adománygyűjtésből összegyűlt ajándékok átadása az oroszlányi Szociális Szolgálatnak.

Erre az alkalomra készíttettük el emléklapjainkat, és a 2018-as lapnaptárjainkat.

 

Oroszlány, 2018. 01. 10.

 

Fátrai Erzsébet

elnök